lördag 26 september 2009

Vart tog din gamla dator vägen?

Det är verkligen så - hela tiden. Vi västerlänningar tar för oss av jordens yta och försöker trycka in alla andra i ett hörn. Det värsta är väl att den västerlänning som är medveten om detta snart måste inse att det man själv försöker med, är en droppe i havet.

I Sveriges Natur 1/09 berättade de om allt elektronikskrot som hamnar i bland annat Ghana. De berättar också att DanWatch 2008 bland annat fann datorer från Stockholms Stad, Världsbanken och FN. Borde inte dessa se till att elektronikskrotet togs om hand på ett bra sätt?

Nu är detta vedervärdiga elektronikskrot, som förstör laguner och annat, trots allt en källa till inkomst för människor i Ghana. Kanske kunde de få hjälp att få till en bra arbetsmiljö. I stället för öppna eldar, för utvinning av koppar, kunde de få de rätta verktygen. (Jag menar nödvändigtvis inte skruvmejslar, utan en byggnad och bra ugnar om det är vad som krävs.) Som det är nu, så ger det som de andas in hosta, utslag och huvudvärk.

Vi västerlänningar glömmer uppenbarligen hela tiden att vår (alla jordbors) värld med sina delar är beroende. Av varandra. Då känns det lite hopplöst att jag lade min gamla trasiga tv i elektronikskrotet och att jag försöker vara miljökämpe alls. Samtidigt så vet jag ju att havet består av många droppar, och om jag kan vara en någorlunda frisk droppe så kanske det till sist ändå gör en skillnad.

Plötsligt kan jag stå ut med min gamla sega dator ett tag till.

tisdag 22 september 2009

Matproblem

Och så är vi flera som lägger märke till att det slängs för mycket mat. Hela 57 % vittnar SvD om. Då talar vi om privatpersoners slängvanor, att affärer också slänger en massa ätbart är ingen nyhet.

Vad göra åt problemet? Några förslag, från mitt huvud:

Köp inte hem mer än vad du hinner äta upp. Ingen mat är så dyr som den man slänger! Hellre en dyr liten förpackning, än en stor som man inte hinner konsumera.

Titta, lukta, smaka! har jag lärt mig. Mjölken kan vara en vecka gammal, om man tittar på bäst före-datum, men smaka fräscht en hel vecka till.

Blir det mat över? Frys in tills du kan göra en pytt-i-panna! För egen del sparar jag till och med vattnet som jag kokar grönsaker i. En bra soppbas, smakar det för lite så kan jag offra en buljongtärning. Oftast behövs inte det.

Mat i kyl/frys som du inte är förtjust i? Ja, inte är det värt att det ligger där. Kanske någon i din vänskapskrets vill ha den? (Men, kan man ge bort sådant som man inte tycker om själv?! Ja, varför inte???)

fredag 4 september 2009

Propplösarrecept

Miljöbloggaren är lycklig över den kombination som tidigare har tipsats om till spis, även fungerar i stoppade handfat...

En dag hörde miljöbloggaren tipset att för att göra spisen riktigt ren så ska man strö över bikarbonat och hälla på ättiksvatten. Ingen dum idé, miljövänligt också. Så slog det miljöbloggaren att om hon i stället hällde lite bikarbonat i det stoppade handfatet, så skulle det kanske funka att hälla på det vatten som hon just använt för att avkalka vattenkokaren. Så sagt och gjort... Och plötsligt flödade vattnet lite bättre i handfatet igen.

1 dl ättikssprit
och
4 dl vatten
kokas tillsammans.
Bikarbonat
strös under tiden i handfatet/hålet i handfatet
Häll det nykokta ättiksvattnet i handfatet.
Kan behöva upprepas - men prova att hälla bara kokande vatten ett par gånger efter åt.

onsdag 19 augusti 2009

Några ofullständiga tankar

Något jag har tänkt på mycket är hur vi ska rädda allt hela tiden. Den senaste saken är väl Saab, för att inte tala om hur viktigt det är att BEVARA SPRÅKET.

Hur kommer detta in i en miljöblogg?

Låt oss backa några tusen år, eller så. Ni vet till tiden som Ice age täcker upp. Då när mammutarna dog ut. Då var det också något med miljön (troligtvis) som gjorde att de inte kunde fortsätta leva i sina områden.

För något år sedan fann en man en nästan intakt mammutunge - och nu har man börjat fundera på att ta dna från den och låta nya mammutar få komma ut i världen. Det för min tanke till kaninerna som man tog till Australien, och rävarna man senare tog dit för att kaninerna inte hade några naturliga fiender.

Faktum är att nästan hela tiden när människan försöker ha ett finger med i spelet så går det åt pipsvängen med alltihop! Vi vill så väl, men det blir så fel.

Så åter till SAAB. Ska vi verkligen försöka rädda detta företag? Det är kanske trots allt dags att det "går under" för att nya arter (hybridbilar exempelvis) ska få plats på kartan. SAAB:s död, kanske trots allt kan bli räddningen för miljön.

Och vad gäller språket... hur mycket vi än kämpar så kommer det aldrig att bli som det var. Tack och lov! (Lingvisten i mig har talat.)

söndag 12 juli 2009

Earth song

Också Miljö-bloggen minns Michael Jackson, genom att låna in en film från Youtube.

Did you ever stop to notice the crying earth, the weeping shores?
(ur sången)



Vila i frid, Michael.

söndag 31 maj 2009

Guerilla Gardening

Se filmen och inspireras! Det kanske inte är så illa att plantera ut sin mynta eller sina påskliljor när blomningssäsongen är över... Faktum är att det kanske till och med kan göra stadskärnan lite trevligare?!



Filmklippet hittade jag för övrigt via min bloggvän Parkettodlaren.

lördag 9 maj 2009

Rättvisemärktdagen

Tur att man har bloggarkompisar som gör en påmind om vissa saker. Idag är det World fair trade day, det kan du läsa om hos Köpstopp, som har skrivit så bra om det så jag lämnar över hela berättandet till det inlägget.

fredag 24 april 2009

Ett klick för skogen

Nu är klicket för skogen igång igen. Verles gammelskog är redan räddad och nu samlas det in pengar för ett nytt projekt, som jag i dagsläget inte vet vad det är (och antaligen inte Ett klick för skogen heller). Faktum är dock, att ju mer pengar de har i sin insamling desto lättare lär det vara att få kommuner och andra att gå in och stödja med de pengar som kvarstår för att köpa en skog.
Själv har jag Ett klick för skogen som startsida, då vet jag att jag kommer ihåg att göra något bra för vår natur, varje dag. (Förutom all sortering och annat som jag redan gör...)

torsdag 26 mars 2009

Potatisodling

Som en koppling till mitt förra inlägg och för att inte vara alltför tyst så tänkte jag delge hur man odlar potatis inomhus. Det hittar ni hos Corren.se genom att klicka här.

Enligt den länken tar det 7-8 veckor från plantering till skörd - så det är bara att sätta igång så har ni färskpotatis för en spottstyver när den börjar kosta 500 kr/kg för alla andra!

Jag har några potatisar som har groddat sig och jag tänkte testa dem. Det vore ju trevligt om man kunde få lite egen färskpotatis!! Då sparar jag in lite pengar också. Klyftigt!

Min blir både krav- och närodlad i allra högsta grad!

Lycka till!

lördag 28 februari 2009

Potatis - vår käraste gröda?!

Det är intressant... Det där med potatis. Från olika håll har jag hört att det är den gröda i Sverige som besprutas mest - detta bekräftas i Sveriges Natur 2/08. För min del har informationen resulterat i att jag köper svensk KRAV-märkt potatis. Det blir dyrare, ja visst, men jag vet att jag får en potatissort som jag inte blir förgiftad av för att jag äter den. För övrigt äter jag inte så mycket potatis att det spelar någon större roll för årsinkomsten. Och så var det ju det där med att hålla sig frisk, för hur nyttig är potatisen när den är full i gift?

Enligt ovan nämnda tidning finns det mer än 4000 potatissorter i världen, 100 odlas i Sverige. 755000 ton potatis äts här i vårt land varje år, det är 84 kg per person!

De potatissorter som är mest besprutade är Bintje och King Edward. De besprutas i första hand för att slippa bladmögel, men även ogräs och insekter vill man ha bort samt att blasten ska vissna i rätt tid. Tyvärr är det ju inte bara skadedjur som dör på grund av gifterna, även bin och andra pollinerande insekter blir påverkade av giftets effekter, liksom de vattenlevande djuren som får sin del av giftet när det rinner ned i vattendrag och dammar.

Provtagningar som Livsmedelsverket har gjort har visat att vissa potatisprodukter innehåller låga halter av ett gift som påverkar människan genom att blodet blir sämre på att ta upp syre med symptom som huvudvärk och trötthet som följd. Ämnet är förbjudet i Sverige men kan förekomma i importerade potatisprodukter. Ungefär 20 procent av vår matpotatis kommer från utlandet. Ekologiskt odlad potatis har visat sig vara helt fri från dessa gifter.
(Sveriges Natur 2/08)

Sveriges Natur föreslår att vi ska köpa Princess, Ditta eller Matilda i stället för King Edward och Bintje. De nämner även Cicero, men när artikeln skrevs så var den ovanlig i affärerna. (Men finns den, så köp den! Sveriges Natur säger att den har bra motståndskraft mot flera potatissjukdomar.)

Lite extra kuriosa
Redan på 1970-talet så varnades det för att odla bland annat King Edward och Bintje, eftersom de kunde angripas av sjukdom... (Lappen hittade jag i en bok hemma hos mamma, den ska ramas in och sättas upp på väggen... )

måndag 12 januari 2009

Klorfritt

Jag har bestämt mig för att börja söka efter klorfria papper (alltså, sådana som inte är klorblekta). Hittills har jag hittat ett (1) toapapper som det klart och tydligt står på att det inte är klorblekt. Det är Serlas Ekonomitoa. Fler klorfria (framför allt med tydlig märkning) papper önskas förslag på, skrivpapper, andra toapapper, hushållspapper och så vidare.

Mitt beslut att försöka minska på användandet av eventuellt klorblekt papper kommer från en artikel i Sveriges Natur 5/99. Det är ju i och för sig några år sedan, men det är inget som hindrar att man tar tag i sådant. Bara det faktum att jag hittills bara funnit ett toapapper som inte ser klorblekt ut, och som dessutom påpekar att det inte är klorblekt, är skrämmande tycker jag.