söndag 29 augusti 2010

Lågenergilampor

Det finns uppenbarligen för- och nackdelar med allt. Lågenergilampor gillar jag för det känns som att de aldrig går sönder och de drar upp till 80 % mindre el än vanliga lampor. Men det finns en hake: De innehåller kvicksilver. Kommer kvicksilver i kontakt med bakterier (vilket händer på soptippar) bildas metylkvicksilver (läs om det nedan).

Går en varm lågenergilampa sönder, får man utrymma rummet under en halvtimme och vädra ur. Kvicksilvret förångas nämligen av värmen. När det svalnat kan man sopa ihop det hela, lägga det i en glasburk med lock och skriva på att den kan innehålla kvicksilver och lämna till en återvinningsstation.
Kom ihåg att tvätta rent golvet också!

Vill man inte använda lågenergilampor på grund av ovanstående, kan man använda halogenlampor. De drar fortfarande mindre energi än vanliga glödlampor.

Hittade inte så mycket info på metylkvicksilver, men på Uppsala Universitets hemsida står följande:

Metylkvicksilver användes vid betning av utsäde mot svampsjukdomar från slutet av 1800-talet fram till 1966 då det förbjöds i Sverige. Då hade man noterat omfattande påverkan på framför allt fröätande fåglar, men också rovfåglar. Man såg neurologiska skador och störningar i reproduktionen.

Övrig info i detta inlägg är hämtat från Hem&Hyra nr 2, 2010.

Inga kommentarer: